Ekonomi

Twitters vd Jack Dorsey. TT
Kritiken mot Tiktok

Källor: Twitter ger sig in i kampen om Tiktok

Twitter har inlett samtal med Tiktok-ägaren Bytedance om att förvärva videoappens amerikanska verksamhet, uppger källor för Wall Street Journal och Reuters.

Donald Trump har utfärdat en presidentorder som innebär att Tiktok förbjuds i USA om kinesiska Bytedance inte går med på en försäljning innan 15 september.

Sedan tidigare är även Microsoft med i budstriden och flera bedömare är skeptiska till att Twitter ska kunna utmana it-jätten. Enligt WSJ har Microsoft en kassa på 136 miljarder dollar, jämfört med Twitters 7,8 miljarder.

Samtidigt uppger en källa för Reuters att Twitters storägare, riskkapitalbolaget Silver Lake, är intresserat av att hjälpa till att finansiera en eventuell affär.

Idag 05:28
Bill Gates. Markus Schreiber / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Gates: Bisarrt att Trump vill stoppa Facebooks rival

Det är ”bisarrt” att Donald Trump genom sitt agerande mot kinesiska Tiktok försöker att få bort Facebooks enda konkurrent, säger Microsoftgrundaren Bill Gates i en intervju med Wired.

Gates medger att det kan framstå som att han talar i egen sak då Microsoft förhandlar om att köpa upp Tiktok. Men han menar ändå att det vore positivt med mer konkurrens mellan sociala medier-plattformar.

Gates säger att händelseutvecklingen i sig är ”märklig” och att det är ”dubbelt märkligt” att Trump kräver att staten får en del av köpeskillingen om Microsoft köper Tiktok.

Igår 12:18
Läs mer om Kritiken mot Tiktok
Coronaviruset Smittans effekter
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

170 på Vings flygbolag hotas av uppsägning

180 anställda på Vings flygbolag Sunclass airlines, med Petter Stordalen som delägare, hotas med uppsägning. Det framgår av ett internt mejl som Aftonbladet har fått tillgång till.

”Tyvärr slutade förhandlingarna i oenighet (...) och kommer att leda till uppsägning av all svensk kabinpersonal”, skriver Bent Erlandsen, chef för den operativa verksamheten, i mejlet.

Det efter att kabinpersonalens fack, Unionen, inte gått med på bolagets krav om sänkta löner, skriver Expressen.

”Hur företaget kommer att agera nu vet vi inte”, skriver Erik Wirkensjö, pressekreterare på Unionen, i en kommentar.

Trots vad som står i det interna mejlet uppger bolaget för Expressen att inget ännu är bestämt men att ett klart besked om uppsägningarna kommer till helgen.

7 aug
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SAS ökade med 300 000 passagerare i juli

SAS minskade antalet passagerare i juli med hela 75 procent jämfört med samma månad förra året.

Men jämfört med juni i år ökade antalet passagerare med nästan 300 000, enligt flygbolagets senaste trafiksiffror.

Inrikestrafiken visar starkast återhämtning, medan efterfrågan på resande inom Europa och interkontinentalt är fortsatt svagt, heter det i pressmeddelandet.

– Vi märker en fortsatt långsam återhämtning av efterfrågan, i linje med våra förväntningar, säger Rickard Gustafson, vd för SAS.

7 aug
Läs mer om Coronaviruset
Dagens börs

Börsen vände upp – EQT-bolaget Adapteo rusade

Stockholmsbörsen vände upp en aning under fredagseftermiddagen i likhet med de ledande Europaindexen. Vid stängning stod båda huvudindexen på grönt:
• OMXSPI: +0,2%
• OMXS30: +0,1%
Därmed summerar storbolagslistan OMXS30 handelsveckan runt 2 procent uppåt.

Asienbörserna pressades under morgonen efter att Donald Trump bannlyst de kinesiska apparna Wechat och Tiktok. Bedömare varnar nu för att Kina kommer att hämnas och att konflikten eskalerar ytterligare.

På hemmaplan meddelade SAS att en principöverenskommelse har nåtts med flera större obligationsägare kring bolagets rekapitaliseringsplan.

– Obligationsinnehavarna har förhandlat till sig väsentligt bättre villkor, säger Sydbanks analytiker Jacob Pedersen, enligt Direkt.

Samtidigt visade trafiksiffror att SAS fick fler kunder i juli, men att volymerna är fortsatt mycket låga. Aktien backade 2,9 procent.

Modulhusbolaget Adapteo, där EQT är största ägare, rapporterade en tillväxt på 7 procent i det andra kvartalet. Aktien rusade 10 procent.

Qliro handlades upp 9,1 procent sedan Direkt rapporterat att flera namnkunniga investerare, däribland Erik Mitteregger, köpt in sig i fintechbolaget.

Bettingbolaget Global Gaming rusade för tredje dagen i rad, i spåren av onsdagens rapport. Aktien steg 7 procent på fredagen.

Bioarctic fick fart efter att den japanska samarbetspartnern Eisais alzheimerskandidat fått prioritetsstatus. Aktien lyfte 7,3 procent.

Probi och H&D Wireless ökade 8,7 respektive 9,5 procent, utan några kända nyheter.

Finska Outokumpu varnade i sin delårsrapport för att coronapandemin kommer att pressa ståldindustrin genom hela 2020. Outokumpu rasade 13,2 procent i Helsingfors, medan den svenska stålkollegan SSAB backade 1,5 procent och placerade sig i botten av OMXS30 tillsammans med Autoliv och Nordea, som också tappade över 1 procent.

I toppen av indexet hamnade Electrolux som steg 2,4 procent, Hexagon som ökade 1,5 procent och Kinnevik som också klättrade över 1 procent.

7 aug