Nöje & kultur

Helg Recensioner
Bild från ”Peninsula”. Noble Entertainment
Helg Recensioner

”Årets bästa biljakt i den fartgalna zombierullen”

Den sydkoreanska filmen ”Peninsula” är underhållande men har ett ojämnt tempo och relativt ointressanta rollfigurer, skriver Nöjesguidens recensent Daniel Hånberg Alonso.

Filmen är en fristående uppföljare till regissören Yeon Sang-Hos zombiefilm ”Train to Busan”. Den når inte riktigt upp till samma nivå som föregångaren, skriver SR Kulturnytts Björn Jansson i sin recension.

”Men det är underhållande och biljakterna i filmen är kanske årets bästa”, tillägger han.

SvD:s Sebastian Lindvall är ljummet inställd till ”Peninsula”, mycket på grund av en ”olidligt tråkig hjältefigur” som drar ner tempot. Som bäst är filmen när den skruvar upp tempot till max.

”Glättiga discofärger, kolsvart humor, en våghalsig flickduo – excentriska inslag som ger bränsle till fartgalen underhållning”, skriver Lindvall.

7 aug
Hugo Krajcik i rollen som Bert i ”Berts dagbok”. Johan Paulin/ SF Studios
undefined

”Den uppdaterade ’Berts dagbok’ är rolig på riktigt”

Den uppdaterade filmen om Bert, ”Berts dagbok”, är en Guldbagge-kandidat och aktuell för internationella festivaler, skriver SvD:s recensent Jon Asp.

Asp skriver att skådespeleriet är bättre än det brukar vara vid svenska ungdomsfilmer, och nämner bland andra Hugo Krajcik i rollen som Bert och Julia Pirzadehs insats som Amira.

”Ändå är det Frank Dorsin som i birollen som Åke framstår som det stora ämnet”, tillägger han.

Filmen är regisserad av Michael Lindgren, känd från bland annat Grotesco. Han gör en lyckad satsning på sketcher och en ”strid ström av pinsamheter”, skriver GP:s recensent Mats Johnson som kallar filmen ”stundtals rolig på riktigt”.

DN:s Eva af Geijerstam är mer skeptisk och hävdar att filmen bygger på en ytlig idé om ungdomars inre liv. Hon tillägger att ”Berts dagbok” kan rädda den svenska biosäsongen i vissa avseenden.

”Säkert kan den hjälpa upp popcornförsäljningen och filmens omsorgsfullt produktplacerade läskedryck.”

7 aug
Läs mer om Helg